jiwang karat to hardcore music

aha.. kali ni aku nak story pasal minat aku, iaitu muzik. ok, muzik ada mcm2.. pop, rock, ska, punk, metal dan macam2 lg, hidup kita perlukan muzik untuk ceriakan hari2 kita. ape yang aku nak cerita ni, camne aku bleh minat muzik dari jiwang karat until hardcore.. ok jom dgr celoteh aku ni..

mase skolah rendah (1995-2000)
mase ni, aku baru kenal muzik, time ni aku terpengaruh ngan kakak no2 aku (alia) dengan muzik pop contoh backstreet boys dengan lagunye 'get down', 'quit playing games'. time aku layan lagu tu ar, best oOo, then westlife plak dengan lagu 'flying without wings'. fuh, aku ingat lg time aku karaoke kat umah dulu huhu. then layan nsync plak, lagu 'bye bye bye' ngan 'its gonna be me', wau.. aku mmg teruja ngan diorg time tu. siap hafal lg lirik2 lagu die, haha. sambil2 tu aku ade la gak layan lagu melayu, contohnya aku suke lagu 'pohon cemara' (exist), 'C.I.N.T.A' (xpdc), 'suci dalam debu' (iklim) dan juga lagu2 nash. haha, mmg best la time tu, layan je lagu2 camtu, mase tu aku nyanyi sedap lg, yela. suare budak kecik kan, skang aku nyanyi xbest la huhu. :P. tp ni la antara lagu2 dan artist2 yang aku layan. kemudian, mase darjah 5-6, aku dah mula terpengaruh ngan abg aku, layan metallica, 'enter sandman' ngan 'unforgiven', pastu lagu2 no doubt, 'dont speak', 'spider web', then layan lagu scorpion, 'rock you like hurricane' dan aku juga layan nirvana, lagu 'smell like teen spirit'. tu dah menunjukkan aku dah mula minat rock ni, yeah2.!! besides that, aku br teringat aku ade gak layan lagu suami j.lo, marc anthony lagu 'i need to know' ngan 'you sang to me', pergh.. kalo korg dgr lagu tu, jiwang karat aku cakap sama lu.. haha~ mmg layan sgt2.. mase aku darjah 6, kakak aku skali lg mmperkenalkan aku band oag, '60s tv'.. mase tu dah aku start tau ade local band.. (underground). aku jugak mesti la layan lagu2 pompuan, mcm ziana zain, 'punck kasih', siti nurhaliza, 'cindai', dan juga ella.




Iklim


Westlife


Marc Anthony




mase sekolah menengah (2001-2005)
mase skolah menengah ni dah lain plak, haha,. aku dah meminati muzik hiphop. pada zaman ni, aku mmg aktif breakdance, every move breakdance aku hampir bleh buat, trick maut aku bleh wat iaitu 'headspin', yeah, kaki kat atas, kepala kat bwh tu. punye semangat time ni. sume ni start mase aku form1, aku dah mula layan too phat, 'anak ayam', 'just a friend' dan byk lg diorg, ye la, semangat hiphop la kate kan, aku aku pun layan rappers mcm mary j.blige, snoop dogg dan paling aku minat eminem, lagu 'slim shady', 'the way i am' ngan 'marshall matters'. haha, mulai aritu, aku dah start blaja mc's (rap), hafal lagu2 eminem ngan too phat, agak berbakat juga aku ekk bab2 nyanyi laju ni. sambil2 aku aktif hiphop, aku ade gak layan band nu-metal iaitu linkin park, lagu 'one step closer' ngan 'crawling', fuh, aku dah meminati band ni sbb ade scream, terutamanya lagu 'one step closer' tu, part chester bennington scream 'shut up.! shut up.!, shut up when im talking to you.!!' fuhh, aku mmg sungguh layan lagu rock mcm nie. sume ni aku start kenal band ni kat rancangan melodi, tv3. (thanx tv3.!!). kemudian aku terpengaruh ngan kawan aku, name di zaki (kiki), layan band limb bizkit, lagu 'rollin', 'breakstuff' ngan 'nookie'. band rapcore ni la yg famouskan genre rock+rap, tu pasal rapcore. time tu aku sgt meminati gitarist limb bizkit, wes borland, die gitarist paling stylo time tu.. saat tu aku dah bercampur aduk minat muzik aku, hiphop n rock, plus aku dpt tau pop-shuvit, 'skaters anthem', skali lg band underground masa tu, xpe, muzik, layan.!! yeah. sume ni berlaku time aku form 1-2 tau.. then bile dah masuk form3, aku dah dgr lagu muse, kakak aku alia bg dgr aku lagu 'unintended', die download video live muse, aku tgk, fuhh, layan siot lagu ni.. aku pon berusaha la cari lagu2 lain die. then muse automatic jadi idola aku sampai skang. tmbhan pula, kawan aku emim (drummer outwornshoes) kasi aku vcd (time tu xde dvd lg) lagu band2 oversea, ade la 3 keping kowt, aku pinjam n bwk la balik umah try dgr, tgk ade band metal/alternative mcm finch, 'letter to you', mudvayne, 'dig', 'death bloom', sinch, 'somthing more', static-x, 'cold', rancid, 'ruby soho', sex pistol, 'anarchy in the uk', nofx, 'electricity', korn, 'freak on leash' dan byk lagi, aku xingat da, dr situ la aku dah explore about muzik ni, rupenye mcm2 lg genre ade skang nie. lepas tu, muncul pula band system of a down dalam hidup aku, lagu 'toxicity' ngan 'aerials', tambah lg kazen aku bg aku dgr slipknot, 'wait and bleed', band black metal (skang dah metal biase), layan dowh lagu tu, try ar korg dgr.!! (jgn takut, lirik sume ok, line clear) hehe, then mase aku form4, kazen aku pakse aku dgr my chemical romance, 'im not ok', aku mmg xlayan langsung lagu tu, aku wat tatau je la, die punye la beria2 suh aku dgr, tp aku xnak gak. then bile aku tgk kat mtv, lagu 'helena' terus manarik minat aku mendengar lagu2 mereka. mase album diorg tu, 'three cheers for sweet revenge', sume lagu jadi fav aku, kali ni aku dah tau, genre band ni mmg sesuai utk aku. huhu ku gembira.!





MUSE


Limb Bizkit


Too Phat




Slipknot




NOFX




Mudvayne




Eminem




My Chemical Romance

mase kat uitm (2006-2009)

mase ni, aku dah layan band 30 seconds to mars, 'attack', afi, 'the celluloid dream', the living end, 'second solution'. kemudian, aku mula mengenali band alesana. sebuah band screamo yang sangat best. ni semua disebabkan oleh tokey kedai cd kat pertama square, kl. aku tanye tokey tu, "cd band emo ade x.? mcm mcr.", die beria2 rekemen aku album alesana, siap suh aku test dgr lg tu, aku pon mula la dgr lagu tajuk 'ambrosia'. fuhh! susunan lagu die menusuk jiwa aku, mmg sgt creative, tukang scream dengan gandingan penyanyi suara halus membuat lagu2 diorg penuh ngan emosi. mmg cara la band nie, aku sudah mengenali genre baru, iaitu post-hardcore. yeah, aku mula mengkaji band2 emo/screamo lain sperti bless the fall, 'higinia', silverstein, 'smile in your sleep', 'my heroine', funeral for a friend, 'she drove mr to daytime tv', underoath dan a static lullaby, tajuk lagu die aku xingat, then aku kaji punye kaji, aku sudah meminati band hardcore, seperti the devil wears prada, 'hey john whats your name again', chiodos, 'the word best friend become redifine', saosin, '7 years'.



Alesana




The Devil Wears Prada




Silverstein




Funeral For A Friend




Bless The Fall

sampai la skang, aku masih lg dengar lagu2 mcm ni, bukan hardcore je, semua jenis muzik janji ade melodi yg membuat hatiku riang gembira. conclusion die, aku mmg minat sgt muzik, tp kebanyakkannye aku suke muzik rancak, slow2 ni aku kureng sket, utk tdo bleh la. aku suka kaji muzik drpada lirik. setiap flow muzik adalah sgt berbeza dan amat menarik perhatian aku, so, thats why la aku nak kongsi cite, dari pada minat jiwang karat, hiphop, rock, hardcore.. bile combine, ia jadi satu muzik yg indah sebenarnya, so jgn la korg asyik focus kat satu muzik je, cuba la beranikan diri untuk mendengar lagu jenis genre2 yg lain.. bukan ape, ni pon kire ilmu tau.!!! korg try ar dengar lagu2 yg aku list tu, best, try dulu download k.. huhu~ thats all, cheers.~


peace be upon u.

15 komen:

Yatre said...

Amboi...banyaknya menaip..x baca pown..hahaha tengok gambar jer??

Yatre said...

gambar jer..tanpa ??

mia said...

haha...90's mmg boybands forever la kan...n yeah msian hiphop scenes..time tu pun mira lyn gle toophat, mob, muchachaz, phlowtron..skrg da x heran da sume tu...heeee

Agym said...

xpe yatre, aku paham, haha~

paCat said...

Ade band ko tertinggal ~



ETERNALLY MISSED



Hahahahaha ~

oyiesan said...

aku bace yg ko ske cindai je..
hehe

Agym said...

pacat -> haah la pacat, lupe la plak.. adoii~

oyie -> nape.? xpercaya.? ngeh2...

muNee said...

byk btl group yg ak xknl.....huhu

Agym said...

haha..
baru ko tau munee. keh3..
download arr, test dgr.
beranikan diri.. hihi~

mAT SobRi said...

sejarah yg mnrik,tkun ak bace.. hehe..hampir2 sme dgn ak..

muNee said...

nt ak try dwld k...rjin btl la ko nie mat sob...bc smpai abis..ak skip2 je bc...huhuhu

Agym said...

tu ar munee..
contohi mat sob...
tu la gunanya blog.. keh3..


p/s: maaf la ye kalo panjang sgt huraian blog aku ni.. hehe~

muNee said...

baek...ak akn jd mcm mat sob...bgus gak huraian pnjg2...sb blog ak pn ade huraian pnjg gak...haha

damoiselle0808 said...

byk2 band rock~ ko sebenarnya mat jiwang~ kan~? hahaha

momoQue said...

aku ske muse, mcr, tdwp, alesana, silverstein,confide,chiodos, pas tu ntah ape lg ntah..hahaha