ari yang agak menakutkan.!!!

tarikh: 23/6/2009 (selasa)
tempat: jalan pekeliling (stesen bas)

camni citenye... aku gerak dr raub ke kl kul 8 pg, nek bas Union, sampai pekeliling kul 9.45 camtu la.. tujuan nye aku nak follow munee, nadd n intan g uitm s.alam.. ambik mini transkrip ngan pengesahan tamat blaja kat jengka tu.. aku kene tunggu diorg about 30-40 minit gak la, dlm masa tu, ade kejadian yg dah biase aku alami, tp kali ni bahaye sket, pasal orang yg suke 'PAU' dengan pelbagai2 alasan... ok, camni citenye...

sedang aku turun dr bas, aku pon duduk la kat ngan tempat duduk yang ade kipas tu, dekat2 ngan kaunter bas Transnational. sambil aku ngah dgr mp3 kat dlm hp aku, tetibe mamat ni dtg ke arah aku.


mamat: semekom bang.!

(aku terus tutup lagu n simpan hp aku)

aku: kumsalam.

mamat: abang islam kan.? semekom.!

aku: ye, kumsalam.

mamat: haa, saya ni bukan ape bang, abang jangan la salah anggap saya ni nak kaco abang atau ugut abang.

aku: owh, ok2.

mamat: xkan la saya tetiba dtg ke arah abang dan nak tikam abg camni plak kan.(sambil usik pinggang aku). saya xkan wat camtu punye..

(sangkaan aku kembali, mamat ni nak 'PAU' aku la tu)

aku: iye2..

mamat: camni bang, saya terus terang la ngan abg ye, saye ni baru lepas dari penjara, baru lagi. ari khamis lepas saya baru kuar dari penjara. jadi saya nak mintak bantuan abg la kan. bukan duit, duit no.2 la, tp skang saya nak mintak tolong abg, tolong saya beli tiket balik jengka utk saya.

aku: hmm......

mamat: saya bukan ape bang, saya nak balik kg saya tu je. saya masuk penjara pon bukan sebab besar pon, ala, setakat kesalahan ibarat curi telur sebiji je. saya dulu sbb gune pil dua butir. (aku xpaham sgt ape die ckp, dadah kowt)

aku: abang duk jengka bape.?

mamat: jengka 11 bang, camni la bang, abang bleh kasi no tepon abg kt saya, kalo sy dpt sampai kg saya, saya suh akak saya byr balik kat abg.. (lalu die slongkar dlm bag die, takut gak aku mane tau die kuar pisau plak tibe2. rupa2nya, die kuarkan sebatang pen)

mamat: abg ade kertas.?

aku: xde ar

mamat: xpe la, tulis kat tangan saya ni, nama abg.?

aku: Azmi (aku terpaksa tipu die, demi keselamatan)

mamat: ok, no tepon.???

aku: 012-3467667 (no tepon tipu, so korg jgn try nak call aku plak, huhu)

mamat: ok, nnti sya byr balik duit abg.

aku: hmmm.... bape ringgit tiket.??

mamat: kalo ke temerloh, dlm 12 camtu la, kalo ke jengka trus, 16 camtu la. abg jgn risau, harga tiket bawah 20 punye.

aku: hmmm...

mamat: tolong la bang, tgk dlm beg saya ni, ade ape je. (aku nampak sejadah kaler ijau. hmm. bleh caya ke mamat ni.??). lg pon sebelum2 ni saya tidur kat umah flat kosong kat depan tu haa. (depan monorail). dah ar byk nyamuk.. xselesa bang

aku: bukan ape bang, saya skang dah susah nak percaya org sket, dah byk kali dah org mintak duit kat saye ni, mcm2 peringkat umur n alasan.

mamat: owh, abg xpercayakan saya la ni.???? (nada agak tinggi sket) abg tak tau betapa susahnye sy ni selama ni. abg xtau camne hidup dlm penjara. jgn main2. silap2 kalo abg masuk penjara kene tikam ngan org2 dlm sane.

aku: ye, saye tau abg susah, tp sy ni pon susah jugak, student, duit gune duit mak bapak, nape abg mintak kat saya gak.? cuba la mintak kat org lain yg dah berkerja.

mamat: ok, kalo abg dlm keadaan mcm saya, baru lepas kuar penjare, ape abg buat.? (nada kembali normal). bgtau sy, biar saya wat kat org lain.

aku: hmm (senyap)

mamat: haa, abg sendiri pun tatau nak wat ape dah kan..??

aku: nape abg sebelom2 ni xmintak kat org lain.?

mamat: saya baru pg ni start wat cmni. abg la org pertama..

aku: ok la, camni, sy xdpt bantu abg bli tiket, tp sy mampu bg abg duit je la..

mamat: (muke kecewa). ah.. saya tau abg xpercaya ckp saya. saya yakin, skit pon abg xpercaya ckp saya..

aku: kire ok la bang saya bg duit sket ni, dr xde langsung. saya bg abg rm2..

mamat: haa.? rm2 je.?? ape yg aku bleh wat ngan rm2.??

aku: (aku kuarkan duit rm2) nah bang, rm2.

mamat: (xnak pandang aku)

aku: abang, oOo abang, nak ke xnak ni rm2.??

mamat: xleh ke abg kasi lebih sket, rm5 ke.?

aku: abg, rm2 ni kire ok la org mcm saya nak bg, abg xnak bersyukur ke.? xde rm2, xsampai rm10, xde rm2, xsampai rm10,000. jadi, abg nak ke xnak ni.?? kalo xnak sy simpan balik..

mamat: (senyap, sambil pandang kat tempat len, kemudian toleh semula kat aku) ok, terima kasih la.. saya byr balik nnti.. insya Allah kalo sy jumpa abg, sy campak je rm2 ni kat abg.

aku: (bengang) aik.? campak je.?? abg xbersyukur ke rm2 tu.? kalo x sy ambik balik la.

mamat: iye, saya bersyukur., terima kasih. (konon2 bengang la dpt duit sket je, then die trus blah)



aku pun rase lega.. aku xkesah pon org nak 'PAU' aku, aku anggap sedekah je.. then mamat tu g ke mangsa len, sorg indon. xjauh dr aku.. dlm tempat yang same, tp tempat duduk yg lg satu. so aku wat tatau je la.

haa.. yg suspennye time ni la.. tetibe mamat tu maki hamun si org indon tu, siap terajang2 tu.. mmg nak gado tumbuk la... indon tu xbalas pon, but die cuba mengelak. mmg mamat td mengamuk la..

mamat: owh, ade ke patut ko ckp camtu kat aku.!!!!!!! aku cakap elok2 ngan ko, ko ckp camtu kat aku ye.????? ko belum tau aku camne..... skali aku tikam ko, mampos kat sini baru tau.!!!!!!!!!!!!


aku dah cuak dah... begitu org ramai kat situ...


mamat: meh aku kasi parut sket kat muke ko, biar ko tau camne rase die..!!!!!!!! (die tercari2 sesuatu dlm beg die, maybe PISAU kowt).


org indon tu cepat2 lari kuar, begitu juga ngan makcik2 kat situ, lari jauh dr tempat tu, begitu juga ngan aku.!!!!! se- berani2 aku, kalo bab2 situasi skang ni, terpaksa la aku selamatkan diri. gler ar....
then, ade guard kat situ redakan kemarahan mamat td...... pastu aku tatau ape cite ngan mamat tu da... aku trus lari jauh dr tempat tu.... gler cemas dowh..... fuhh~ alhamdulillah, panjang lg umur aku.......

ya Allah, KAU jauhkan lah aku dari sebarang masalah dan selamatkanlah aku dr sebarang kecelakaan. AMIN~





moral: nasib bek aku ckp elok2 ngan mamat tu, kalo x, jadi la sebagai mana mcm mamat ngan indon td. tp aku tatau la ape mat indon tu ckp kat mamat tu.. so, overallnye.. cubalah bersopan ngan sesapa pon.!!!

7 komen:

adibputera said...

giler la scary betul citer kau. aku dulu pun pernah kena pau kat situ.lagi la rm50 ringgit bai. aku macam kena santau. ikut je dia nak apa.dia kata dia orang philipine.muka lebih kurang dah,duk sabah tertinggal bas nak gi klia sebab flight dia dalam lagi 2 jam macam tu.duit semua dalam bas.kire bas pelancong la,dia turun nak makan pastu kena tinggal.dia mintak duit.aku bgje. siap bagi no telefon ic semua kat aku.kata balik sabah nak pulang.tak pulang2 dah :( sabar je la agym ek. gile la takkan kerana RM2 ringgit nyawa melayang.

mieyra said...

omg!.dats freaky..nasib die xbuat ape2 kat ajim..kurang ajar punye org..ntah2 prison break..mmg patut org xtolong la kalau perangai mcm tu...

muNee said...

sory la ktorg jmput ko lmbt smlm...ko ckp smpai dlm 10lbh...2 yg ktorg bertolak kul 10 tu...nsb baik ko xde pape kn...alhamdulillah...xpe2,pengalaman 2...hehehe

namaku faten edura... said...

xpe2 agym.pengalaman nih..hehehe..

agym said...

huhu, tu ar aku ckp..

byk kali dah kene, tp kali ni paling menyeramkan la.. huhu~

Ayeen said...

pergh.gila scary.sebaik anda selamat,alhamdulillah! =D

kRAZiMAN said...

oitt!! ni mesti mamat botak 2 lagi kan? pekerjaan tetap die dowhh..igt wtu nk g rtw7? aku ade tnjuk die kat pekeliling 2 gak..